Cesme

Cesme

ÇEŞME'DE NELER YAPILIR?

 

ÇEŞME MÜZESİ

Çeşme İlçesi'nin tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yeri olan Çeşme Kalesi Sultan II. Beyazıt Döneminde 1508 yılında inşa edilmiştir. Aydın Valisi Mir Haydar tarafından Mimar Ahmet oğlu Mehmet'e yaptırılmıştır.Hala günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunarak gelen Çeşme kalesi içinde Çeşme Arkeoloji Müzesi yer almaktadır.Ildırı (Erythrai) antik şehrinde yapılan kazı ve araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılan askeri ve sivil yapıları kale içinde ziyaretçilere sunulmuştur.

 

AYAYORGİ - EĞLENCE

Sadece Çeşme'de değil tüm Türkiye'de yazın eğlencenin bir numaralı merkezi. Çeşme merkeze 1 km uzaklıktadır. Buradaki beach clublar gündüzleri plaj akşamları ise gece klubü olarak hizmet vermekte. Çeşme'nin eşsiz güzelliğinde hem eğlence hem dinlenmek için Aya Yorgi plajı sizin için ideal.

 

ÇEŞME'DE SURF

Alaçatı plajı yalnızca Türkiye'nin değil dünyanın da en iyi rüzgar sörfü alanlarından biri. Tüm jüri üyelerinin ilk sıraya koyduğu bu plaj, sadece Türkiye'nin değil dünyanın en iyi rüzgar sörfü alanlarından biri. İzmir'den otoyolla yarım saat, Çeşme'den karayoluyla 10 dakika uzaklıktaki Alaçatı plajı yaklaşık 15 yıldır sörfçülerin uğrak yeri. Nisan-kasım ayları arasında en yoğun dönemini yaşıyor. En büyük özelliği sahilden yaklaşık 700 metre mesafeye kadar derinliği bir metreyi geçmeyen kum bir sahile sahip olması. Bu sayede yüzme bilmeyenler bile rüzgar sörfü öğrenebiliyorlar. Bir diğer önemli özelliği de plajdaki tesisler sayesinde her türlü malzemenin ve ders alma imkanının bulunması. Hakan Öge bu tesis ve imkanları dünya çapında diye nitelendiriyor. Alaçatı'da eğitmenlik de yapan Bora Kozanoğlu, uygun rüzgar ve hava şartları sayesinde 12 ay rüzgar sörfü yapmanın mümkün olduğunu söylüyor. Kutlu Torunlar özellikle yaz aylarındaki kalabalığa dikkat çekiyor. Burada birçok sörf tesisi var.

 

BUNLARI YAPMADAN DÖNMEYİN

Kumruyu icat eden Kumrucu Hüseyin'den kumru yemeden, Çeşme'den dönmek olmaz. Hüseyin Amca askerde hamburger pişirirken keşfetmiş kumruyu. İçine eski kaşar koyarak hazırlıyor.

Antikacılar Pasajı içindeki Şişerka'daki rakı-balığın keyfi başka oluyor, bizden söylemesi.

Midyeci Seyfi artık Çeşme'nin sembollerinden biri oldu. Plajda keyif yaparken midye yemek burada bir gelenek.

Alaçatı'nın rüzgârı tüm dünyaya nam saldı. Sörf öğrenmek için daha iyi bir yer olmaz. Myga, sörf öğrenebileceğiniz en iyi kursları veriyor. Üstelik üç-dört günlük paket programları da var.

Pazar ve pazartesi akşamları saat 18.00- 19.30 arasında Bayblon'da Küba'dan gelen Havana Salsa grubu çıkıyor. Eğer rast gelirseniz mutlaka uğrayın. Bilmeyenlere ders de veriyorlar.

Rüzgaraltı Kafe kahvaltı için ideal. Ufacık pancakeleri var.

Eftelya'nın midyeli pilavını yemek için İzmir'den günü birlik gelenler bile var.

Alaçatı'nın girişindeki Bayır'ın kuru kahvesinin tadına bakın. 80 yıldır babadan oğla geçen kahvenin şimdiki sahibi Atilla Bey, "Halis muhlis Türk kahvesi yapıyorum," diyor.

Damla sakızlı kahveyi de kahveden saymıyor. Dalyanköy'ün girişindeki Hüseyin Usta'nın tarifini kimseye vermediği damla sakızlı kurabiyeleri müthiş. Isırıyorsunuz içinden damla sakızlı krema akıyor. Torba torba alıp İstanbul'a getirenler bile var.

İmren Pastanesi'nin sakızlı muhallebisini başka hiçbir yerde yiyemezsiniz.

Alaçatı içinde kebapçı ve dönerci yok. Canınız çekerse Ilıca'daki Altınkapı'ya gidebilirsiniz. Döneri de kaşarlı köftesi de müthiş.

Gece Dalyan'ın tepesine gidip karşıda ışıl ışıl parlayan Sakız Adası'nı izlemek gençler arasında yeni bir moda olmuş.

Sakız Adası, Çeşme'nin hemen yanında. Limandan Ertürk gemileri adaya günde bir sefer yapıyor. Sabah 09.00'da Sakız'a gidip akşam 19.00'da dönebilirsiniz. Fiyatı 45-50 avro arasında değişiyor. Tekne kiralamak isterseniz Swiss Otel'in 16 kişilik Kısrak adındaki yatını kiralayabilirsiniz. Günlük kiralama bedeli 1500 TL. Bilgi için tel: (0232) 724 03 30

Gece atıştırması için en popüler adresler Kırçiçeği ve Topçu. Cece'den çıkanlar genelde soluğu Topçu'da çöp şiş yemek için alıyor.

26.07.2009 (SABAH)